Bakteria listerii znaleziona w nowej firmie – obawy przed epidemią pomoru świń
Po zakażeniu bakterią listerii i śmierci 13 osób w wyniku spożycia skażonych wyrobów wędliniarskich duńskiej firmy Jorn A. Rullepølser, kolejna firma z branży – Delikas Hammel – została zamknięta 20 sierpnia br. przez duński sanepid, po wykryciu niebezpiecznych bakterii w dziale krojenia i pakowania. Firma wycofała z obiegu wszystkie produkty sprzedawane między 8 a 19 sierpnia br. Jednocześnie okazało się, że 105 kolejnych osób zostało zakażonych równie niebezpieczną, odporną bakterią gronkowca (MRSA CC398) w czerwcu br., która spowodowała śmierć kolejnych 5 osób w tym roku.
Profesor Hans Jorn Kolmos ze szpitala w Odense ostrzega o „epidemii, która jest poza kontrolą”. Rzecznik prasowy duńskiej koalicji kilku lewicowych partii politycznych. – Per Clausen – stwierdził, że jeszcze nigdy tak wiele osób nie zostało zakażonych w jednym miesiącu i zgodził się z profesorem, że sytuacja wymknęła się spod kontroli.
Około 70% duńskiej hodowli trzody chlewnej jest zakażonych MRSA CC398. Jednakże bakteria staje się niebezpieczna wyłącznie w sytuacji, gdy w trzodę wtłaczane są zbyt duże ilości antybiotyków co sprawia, że bakterie stają się odporne. Według wstępnych doniesień, bakterie początkowo rozprzestrzeniały się przechodząc z trzody na ludzi, jednakże na kolejnym etapie zostawały przekazywane między ludźmi.
Żródło: materiały pochodzą ze strony Ambasady RP w Kopenhadze
Fot: copenhagen.trade.gov.pl